Bojler, Vízmelegítő Kisokos, Hasznos Tippek Tanácsok

Bojler, Vízmelegítő Hasznos Tippek Tanácsok

A háztartásokban található elektromos árammal üzemelő vízmelegítők alapvetően két csoportra oszthatok. Az átfolyó rendszerű melegítők - ezek a kis vízmelegítők, főleg helyi meleg-víz ellátásra készült berendezések, 5-10 literes méretben - a többsége nyitott rendszerben üzemel. A zártrendszerű meleg-víz előállítók általában 30-200 literes méretűek. Családi házak, lakások teljes meleg-víz igényének a kielégítésére alkalmasak.


Karbantartás, élettartam

Bojlervásárlás esetén nagyjából három-öt-hét év gyártói garanciára számíthatunk. Ez saját magunk hosszbithajuk, a kötelező, rendszeres, karbantartás és ellenőrzés mellett. A készülék megfelelő hatásfokának fenntartásához szükséges, hogy kétévente a vízkövet szakember eltávolítsa az időszakos karbantartás során. A FELÜLVIZSGÁLAT RENDSZERES ELVÉGZÉSE FELTÉTELE A GARANCIÁNAK! A felülvizsgálat karbantartásnak minősül, melynek költsége a felhasználót terheli. 


A villanybojler szerkezete:

- Víztároló tartály, valamint az ezt körülölelő szigetelés - fűtőszál - hőmérséklet szabályozó és korlátozó (termosztát) - elektromos kábelek - biztonsági szelep (zárt rendszernél) - burkolat - anód


Hasznos tippek – tanácsok

 • Mekkora elektromos vízmelegítőre bojlerre lesz szükségünk?  

Általában egy főre naponta 40-50 liter melegvízzel kell számolnunk, egy négytagú család meleg víz igénye 120-150 literes tartállyal elégíthető ki, kellő szinten

 • Ne használja vízmelegítőjét maximális Celsius fokon.

 EU-s előírásoknak. Ma már nem megengedhető, hogy túlforró víz legyen a bojlerekben. A maximális hőmérséklet 80-ról 70°C-ra változott. A szabályozó tűrése ±5°C Ilyenkor vízkövesedik a leggyorsabban, az áramfogyasztás pedig sokszorosára nőhet. A legideálisabb a 60-65 fok ez már elég forró ahhoz, hogy hideg vízzel lehessen keverni.

 • Mi is az a vízkő:

Kalcium és magnézium-karbonátok keveréke.

 • Aktív Anód:

 Az anód nélkülözhetetlen kelléke a villanybojlernek. Ez általában magnéziumból készül, a feladata pedig az, hogy a többi belső berendezést megvédje a korrodálódástól úgy, hogy magára „vonzza” a vízkövet. Több év után az anódot kikezdi a sok vízkő, aminek hatására folyamatosan bomlik a felülete egészen addig, amíg szinte teljesen elfogy. Az anód „megsemmisülésével” a körülötte lévő alkatrészekre (fűtőtest, tartály stb.) jelentős mennyiségű vízkő rakódik le, ezért is fontos, hogy rendszeresen végeztessünk karbantartást szakemberrel.

 • Mikor, hányszor szükséges az elektromos vízmelegítő bojler időszakos karbantartása:

Rendeltetésszerű használat mellett általában 2, azaz kettő évente kötelező az elektromos vízmelegítőnket, bojlert karbantartatni szakemberrel. 
HA A KARBANTARTÁS IDEJÉNEK BETARTÁSÁT ELMULASZTJA, ÉS EBBŐL EREDŐEN A KÉSZÜLÉK BIZTONSÁGI ÉS HASZNÁLATI TULAJDONSÁGAI KÁROSODNAK, ÖN ELVESZÍTI A JÓTÁLLÁSI ÉS SZAVATOSSÁGI JOGAIT. 

 • Ha a bojler belsejéből vízszivárgást vagy egyéb rendellenességet észlelünk: 

Ezek a berendezések szerkezetileg úgy vannak kialakítva, hogy hosszú időn keresztül ne igényeljenek javítást, de ennek ellenére előfordul, hogy rendellenesség lép fel. Kapcsoljuk le az elektromos hálózatról és vízhálózatról és hívjunk szakembert.

 • Mikor van szükségem elektromos vízmelegítő bojler karbantartásra:

A fentiekben már említett vízkő jelenléte az elektromos vízmelegítő bojler alap működését befolyásolja, ilyenkor a vízkő lerakódik az elektromos vízmelegítő bojlerben található fűtőszál köré, ezzel megnöveli a normál vízfelfűtési idejét és párhuzamosan sajnos nem pénztálca barát módon, az áramfogyasztásunkat is +10%-20%-ban növeli, ez által többletfogyasztás keletkezik. Vízkő kívülről sajnos nem látszik, azonban könnyű észre venni mert fűtés közben zúgó, sistergő hangot hallani, kevesebb meleg vizet ad, és jelentősen megnő a bojler elektromos fogyasztása. A FELÜLVIZSGÁLAT RENDSZERES ELVÉGZÉSE FELTÉTELE A GARANCIÁNAK! A felülvizsgálat karbantartásnak minősül, melynek költsége a felhasználót terheli. 

 • Mikor és kell-e?  Nyomáscsökkentőt használni?

2,5 bár nyomásig nincs szükség nyomáscsökkentőre, A főváros budai részein például vagy helyi vízellátó rendszerek esetében mindenféle képen szükség van rá, de ott is ajánlatos felszerelni, ahol a nyomás értéke ingadozó. Hiányában a biztonsági szelepen keresztül egyenlítődig ki a nyomás, tehát az folyni fog a kifolyócsövön keresztül.

 • Nem fűt a bojler:

Ellenőrizze, hogy kap-e áramot a készülék. Ha kedvezményes (éjszakai) áramról üzemelteti a készüléket, ellenőrizze, hogy működik-e az óra. Ha a készülék áramot kap, és mégse melegíti a vizet, hívja ki a legközelebbi márkaszervizt azaz minket.

 • Fűtőszál:

Működik, de nem fűt a bojler? nyilvánvaló jele, a fűtőszál hibának, mindennapos használat során a fűtőszál igen komoly igénybevételnek van kitéve.

 • Nincs, kevés a meleg víz:

Szerintünk: Lehetséges nem kap áramot a készülék, Kioldott a hőkioldó, de eléghetet egy vezeték is, nem kizárt, hogy meghibásodott a fűtőszál: Kirepedt a fűtőszál vagy a belső meleg-vízcső elöregedett, eltört, és számolhatunk a hőfokszabályzó meghibásodásával is.

 • Csöpög a víz a fedél burkolat alól:

Normális működés során a bojler sohasem lehet kívülről vizes, még a legkisebb mértékben sem. Általában a zárófedél korróziója okozza a tartály folyását, szerintünk: hibás elöregedett az alaplap és a tömítés, de nagyobb %-ban kilyukadt a vízmelegítőnk, bojlerünk. Sajnos ebben az esetben már csak a csere segíthet. Azonnal kapcsolja le a bojlert, és hívja a legközelebbi márkaszervizt azaz minket

 • Csöpög a víz a biztonsági szelepnél: 

A vízmelegítőnk, bojlerünk biztonsági szelepénél csöpögést észlelünk melegedés közben akkor minden rendben van, ugyanis a tartályban lévő víz térfogata megnő és biztonsági szelepen keresztül egyenlítődig ki a nyomás, tehát folyni fog a kifolyócsövön keresztül. Azonnal kapcsolja le a bojlert, és hívja a legközelebbi márkaszervizt azaz minket

 • Szivárog, csöpög a víz a bojlerből? Rozsdaszínű víz folyik ki készülékből?

Előbb vagy utóbb minden elektromos vízmelegítő "bojler" javíthatatlanná válik, hiszen eljön az a perc amikor annyira el rozsdásodik korrodálódik a tartály, hogy az kilyukad. Ebben az estben nincs mit tenni, mint kicserélni a régi rossz elektromos vízmelegítőnket "bojlerünket" és vásárolni egy új korszerű elektromos vízmelegítőt. Azonnal kapcsolja le a bojlert, és hívja a legközelebbi márkaszervizt azaz minket

 • Fontos: 

Amennyiben nem a készülék hibája miatt ment ki a szerviz, az nem tartozik a jótállási javítások körébe. Ugyancsak nem jótállásos a kiszállás, ha a hibát a vízkő okozta.


Milyen bojlert, vízmelegítőt érdemes vásárolni? 

A villanybojler vásárlásnál nagyon fontos, hogy mekkora helyen, hol és milyen formájú bojler fér el lakásunkban, egy vagy több meleg-víz-vételi hely egyidejű kiszolgálására is alkalmas-e? Milyen élettartalomra számíthatunk? A használat közben felmerülő időszakos karbantartásnak,javításoknak milyen költségei lesznek? Biztosított-e az anyag ellátás és szerviz háttér? Jelenleg több márka is van piacon, kiemelnénk hármat ami a meghatározza jelenleg a piacot. Ezek a márkák a következők: Hajdu - Ariston (és még számtalan fantázianévvel ellátott,olasz bojler) Haier - Bosch.

 

 

 

 

 

Videótár

A légkondicionálók okos használata

Midea Klímaberendezések 

TCL Klímaberendezések 

GREE Klímaberendezések 

Hajdu ....megújuló energiával

Ariston Lydos Hibrid Vizemelegító

Ariston ONE

Ariston Velis elektromos vízmelegítő


Bojler Szerviz

Hajdu - Ariston - Haier 
Elektromos vízmelegítők
Hivatalos szerviz partnere 

Gyártók,Brands
Hírek
Amit a Wifis klímáról tudni érdemes

A wifi-s klímaberendezéseket bárhonnan tudjuk vezérelni. Ez sok esetben nagyon jól jön.

új hűtőközeg R32

új hűtőközeg R32. Az R-410A Hűtőközeg 2025-től kezdődően ennek a hűtőközegeknek a használata is tilos lesz

Milyen klímát vegyek?

Melyik klímát válasszam a klímatípusok közül? A jó választáshoz érdemes mindegyik típust röviden megismerni.

Klíma karbantartás fontossága

A lakosság egy része nem is törődik vele és ezzel komoly veszélyeknek teszik ki magukat és családjukat is.  A garancia vesztésről már ne is beszéljünk

Klímával fűteni? Igen!

A 70/2009 (XII.4) KHEM rendelet "H" tarifa 

Kövessen minket

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on is!
Lépjetek a Műszakiworld Online Webáruház Facebook oldalára,
és az egérrel menjetek a Like/Tetszik gomb fölé és klikkeljetek!

 

 

FIZETÉSI PONT PARTNER

Áruházunk átvevő pontján már bankkártyával is fizethet:
Áruházunkban az alábbi kártya típusokkal fizethet: 
Maestro és MasterCard