Klíma Kisokos, Hasznos Tippek Tanácsok

A klímaberendezések szerelési és -értékesítési szabályai 2015 év végén alapjaiban változtak meg. Már nincs lehetőség arra, hogy az ember „csak úgy” bemegy a boltba és vesz magának egy klímát. A forgalmazó csak akkor adhatja el a berendezést, ha a vevő bemutat egy olyan igazolást, amit egy regisztrált szerelőtől kapott, miszerint ő fogja elvégezni a klíma felszerelését, beüzemelését. Mind az értékesítést, a telepítést, a szerelést és a klímák beüzemelését csak jogosultsággal, illetve képesítéssel rendelkező vállalkozások, személyek végezhetik, amihez u.n. F-Gáz ügyfél azonosítóra van szükség. Gondoskodjon most klímaberendezéséről! A jogosultság mellett az értékesítésben és üzembehelyezésben közreműködő személyeket egy központi adatbázisban kell rögzíteni. Az értékesítést követően szintén fel kell vezetni azokat az adatokat, hogy ki adta el a klímát, ki fogja üzembe helyezni és hol fog működni. Ezeknek a hiányában az értékesítés és a telepítés nem lehetséges, amennyiben mégis megtörténik súlyos büntetést kell fizetni.  Az adminisztrációs teendők a klímaberendezést a Vásárló részéről:  Jogosult szerelővel a „Végfelhasználói Tanúsítvány” nevű dokumentumot töltse ki! A kitöltött tanúsítvány segítségével a további papírmunkát a Műszakiworld webáruház. fogja elvégezni. 

Klíma méretezési táblázat

Klíma méretezés, teljesítmény számítás Egy átlagosan felépített helyiségre légköbméterenként 30-35 Watt hűtőteljesítményt számolhatunk. Egy átlagos helyiség belmagassága 2,7 méter, így négyzetméterenként kb 80 Wattal számolhatunk. Az alábbi táblázat megmutatja egy átlagos rendeltetésű és belmagasságú helyiség hűtőteljesítmény igényét a kereskedelemben kapható klímaberendezések szabványos hűtőteljesítmény értékeire. Természetesen a manapság kapható automata(inverteres) készülékek teljesítménye folyamatosan változik a helyiség hő viszonyihoz, ezért elég egy középértéket megadni. Társasházi, lakótelepi nappalik, hálók esetében szinte mindig ideális egy 2.5kW - 3.5KW teljesítményű készüléket választani, nagyobb családi házaknál vagy több egybenyitott szobánál már 3.5kW vagy ennél nagyobb klíma is kelhet.

Amennyiben egy egyszerű, átlagos rendeltetésű helyiségeket akarunk klimatizálni. 

Szabványosklíma
Teljesítmény,értékek 

Helyiség légköbméter  Helyiség,alapterület 
(belmagasság:2,7m) 
2,5 Kw 71-83 m3 16-26 m2
3,5 Kw 100-117 m3 28-45 m2
5,2 Kw 149-173 m3 48-64 m2
7,1 Kw 203-237 m3 75-88 m2
10,5 Kw 300-350 m3 111-130 m2
14,1 Kw 403-470 m3 149-174 m2

Milyen eregia osztályt vegyünk, ezek besorolása: 

A klímaberendezések energiafelhasználásuk szerint különböző osztályokba vannak besorolva. Klímák esetében az energiaosztályokat az EER (hűtési) és a COP (fűtési) teljesítménytényezők határozzák meg.

 

Klíma beszerelés folyamata

A készülékek beszerelése a beltéri és kültéri egységek helyének pontos meghatározásával kezdődik, figyelembe véve, hogy a hozzájuk vezető csővezetékek "akadálymentesen" megközelíthessék a gépeket. Erre általában már az előzetes felmérés alkalmával sor kerül. A helyek kiválasztása után kezdődik az egységek összekötésére szolgáló csövek és vezetékek helyének kialakítása, valamint az átvezető furatok kialakítása.

A csöveket vihetjük kábelcsatornában, de falba is véshetők a vezetékek. Itt érdemes megemlíteni, hogy a falba vésés értelemszerűen egy nagyobb bontási munkálattal járó, költségesebb megoldás, ami után helyreállító munkálatok (pl. festés) szükségesek, de ezzel a módszerrel a csövek és kábelek teljes egészében eltüntethetők. A választott megoldást minden esetben az ügyfél dönti el az alapján, hogy mennyit szán a szerelésre.

A csövek helyének kialakításával párhuzamosan felszerelésre kerül a kültéri egységet tartó konzol, illetve a beltérit tartó alaplemez. Ha a beltéri és kültéri egységek felszerelése elkészült és a csővezetékek is a helyükön vannak, kerül sor a csövek és kábelek összekötésére, majd a gép, illetve a csőrendszer vákuumozására és hűtőközeggel való feltöltésére. A kültéri egység (ha az nem használt) már tartalmazza a hűtőközeget, ami egy kisebb rendszer csővezetékeibe elegendő, de vannak esetek, amikor a csőhosszak igénylik az utántöltést.

A kalorikus kör kialakítása után a szakember elektromosan is összeköti a készülék egységeit, valamint beköti a hálózati tápellátást biztosító vezetékeket. Ha minden rendben zajlott, a készülék elindítható, aminek működését nyomásmérő műszerekkel kell ellenőrizni, hogy a teljesítmény és működés nagy terhelés esetén is megfelelő legyen

Mit jelent az EER és a COP?

EER - hűtési teljesítménytényező: A klíma hűtésének hatékonyságát jellemző paraméter, mely egységnyi villamos energiából előállított hűtőteljesítményt adja meg. Pl: EER=3,3 ekkor 1kW villamos energia felhasználásával 3,3 kW hűtőteljesítményt állít elő. COP - fűtési teljesítménytényező: A klíma fűtésének hatékonyságát jellemző paraméter, mely egységnyi villamos energiából előállított fűtőteljesítményt adja meg. Pl: COP=3,6 ekkor 1kW villamos energia felhasználásával 3,6 kW fűtőteljesítményt állít elő.

 Szárító (dry), párátlanító üzemmód:

A berendezés automatikusan időközönként ki-be kapcsolva csökkenti a levegő páratartalmát úgy, hogy közben a helyiség hőmérséklete jelentősen nem változik.A legtöbb ember a 40% és a 60% közötti páratartalmat érzi kellemesnek. Ha sokáig nedves az időjárás, a levegő páratartalma kellemetlenül megnövekszik, akár 80% fölé.Ebben az esetben a párátlanítás funkcióval a páratartalom 60 % alá csökkenthető a hőmérséklet csökkentése nélkül.

Éjszakai (sleep) üzemmód:

A ventilátor sebesség vezérlése autó módra áll át. A beállított hőmérséklet 1 óra múlva emelkedik 1 °C-kal hűtéskor, ill. 1 °C-kal csökken fűtéskor.2 óra múlva az eredetileg beállított értékhez képest 2 °C-kal emelkedik, ill. csökken üzemmódtól függően, majd a továbbiakban ezt a hőmérsékletet tartja a klímaberendezés.A ventillátor alacsony fokozatra kapcsol. Nem kell többé aggódnia, hogy megfázik a gyerek éjjel a klímaberendezés miatt! Az éjszakai üzemmód általában 5 óra múlva automatikusan kikapcsol, így még energiát is megtakarít.

Economy (gazdaságos) üzemmód:

A gazdaságos üzemmód akár 25%-os megtakarítást is eredményezhet a normál üzemmódhoz képest.Ezt akkor célszerű használni, amikor a szoba már a kívánt hőmérsékletre lett fűtve/hűtve, vagy a szobában tartózkodó kisgyerek vagy idős ember érdekében tartózkodnunk kell a hirtelen hőmérséklet változtatástól.

Automatikus lamella vezérlés (zsalumozgatás):

A kifújt levegő irányát szabályozó lamellákat több különböző fokozatra lehet állítani. Azok kívánság szerint szabályos időközönként fel-le mozognak, illetve automata üzemmód kiválasztásával mozgásuk automatikus.

Ionfrissítő, aniongenerátor (BIOnizer):

A beltéri egység iongenerátorral van, ellátva mely feltölti a kiáramló levegőt negatív ionokkal (anionokkal). A természetben nagyon sok anion keletkezik, például vízesések mellett vagy erdőkben. A természetes levegő frissítő hatásának egyik oka éppen a természetes anion termelődés.  Az anionok csökkentik a levegő por és füst tartalmát, elűzik az atkákat, továbbá elpusztítják a penészgombákat és semlegesítik a kellemetlen szagokat. Hozzátapadnak a levegőben lévő porszemcsékhez, baktériumokhoz és mérgező anyagokhoz, lekényszerítik őket a padlóra, ahonnan takarításkor könnyen eltávolíthatók. A negatív ionok nyugtatják az idegrendszert, jótékony hatással vannak a vérkeringésre, erősítik az immunrendszert,segítik az anyagcsere-folyamatokat és hatékony segítséget adnak a légzőszervi megbetegedések megelőzésében (pl. asztma, tüdőgyulladás).

Öntisztító, szagtalanító funkció:

A beltéri egység ventilátora a készülék lekapcsolása után még 1-2 percig működik, hogy segítse a belső részek kiszáradását. Megakadályozva ezzel a belső hőcserélő felület penészedését, gombásodását és baktériumok megtelepedését a készülékben.

Biofilter:

A biofilter egy speciális biológiai enzimet tartalmazó szűrő, mely kiszűri a mikroszkopikus porrészecskéket és egyéb szennyeződéseket, ártalmatlanítja a baktériumokat, gombákat és egyéb mikrobákat.

Aktívszenes elektrosztatikus szűrő:

A szűrő megköti a szagokat és veszélyes gázokat pl. ammóniát (NH3), formaldehidet, stb. Kiszűri a mikroszkopikus méretű porrészecskéket, füstöt, állati szőröket, polleneket egészen 0,01 ľm-ig. 6 hónaponként meg kell újítani.)     

A szűrőrendszer két részből áll:

1. réteg: Egy elektrosztatikus elven működő finom szűrőből, mely kiszűri a mikroszkopikus méretű porrészecskéket. 2. réteg: Egy aktív szén bevonatú rácsból, mely megköti a szagokat és veszélyes gázokat.

Zeolit filter (titánoxid/titánium-dioxid):

Két egymással párhuzamosan működő Zeolit filter eltávolítja a szennyeződéseket a levegőből. 3-5 év élettartammal rendelkeznek. Egyszerűen tisztíthatóak, elegendő a napra helyezni őket.

Foto katalitikus szűrő:

A foto katalitikus szűrő egy speciális antibakteriális hatású szagtalanító szűrő, amely kiszűri a levegőből a szagokat, dohányfüstöt, nagy hatékonysággal távolítja el a baktériumokat és egyéb mikroorganizmusokat,valamint gátolja azok elszaporodását, terjedését A szűrő közvetlen napfényre helyezve, a napsugárzás hatására regenerálódik, és visszanyeri szagtalanító hatását, így a szűrő rendszeres cseréje nem szükséges (élettartama 3-5 év).

Plazmaszűrő:

A plazma légszűrő egy aktív elektrosztatikus szűrő, mely először polarizálja a szennyeződést, majd elektronikusan leválasztja. Így a plazmaszűrő nagy hatékonysággal távolítja el a levegőből nemcsaka parányi, mikroszkopikus porrészecskéket, hanem a cigarettafüstöt, szagokat, házi atkákat, baktériumokat és polleneket is. A szűrő vízben való lemosással egyszerűen és tökéletesen tisztítható, nincs szükség a szűrő állandó cseréjére

Plazmagenerátor:

Az ionfrissítőhöz hasonlóan tisztítja a levegőt, csak míg az előzőnél a negatív villamos kisülést indukáló elektródákkal működő rendszernek köszönhetjük a negatív ionokat, az utóbbinál a plazmagenerátornak.

Turbófunkció:

A Turbó Hűtő és Fűtő Rendszer a beállított hőmérséklettől függetlenül 20 percen át csúcsteljesítményen működik.Ha hazaérkezése után a berendezést Turbó üzemmódra állít, ja, pillanatok alatt lehűtheti(vagy éppen felmelegítheti) lakása levegőjét. 20 perc üzemelés után a Turbó üzemmód automatikusan visszaáll a korábban beállított üzemmódra. 

Környezetbarát:

A jelenleg is számos klímaberendezésben alkalmazott CFC (R22) hűtőközeg ózonréteg-lebontó anyagokat tartalmaz. A nemzetközi egyezmények szerint néhány éven belül tilos lesz CFC-ket használni új termékekben. A legtöbb klímaberendezés már az új, CFC-mentes R407C és R410A hűtőközeggel van ellátva az ózonréteg védelme érdekében.Az R410A és az R407C jellemzői Nem tartalmaznak káros klórszármazékokat, ezért nem veszélyeztetik a környezetünket. Nem mérgezőek és nem gyúlékonyak, tehát biztonságosan kezelhetők. Forráspontjuk körülbelül megegyezik a hagyományos freonéval (R22), ezért könnyen kezelhetők. Majdnem ugyanakkora energetikai hatásfok érhető el velük, ezért nem kell megnövelni a klímaberendezés méretét.

A CFC-k káros hatás: 

A CFC-ben lévő klór felszáll az ózonrétegbe, ahol a napfény hatására reakcióba lép az ózonnal, és lebontja azt. Ez egy láncreakció, ami azt jelenti, hogy egy kevés CFC is nagy mennyiségű ózont képes lebontani. Ha megsértjük az ózonréteget, nincs, ami megszűrje a napból érkező UV-sugárzást, ezért a bőrrákot okozhat. Továbbá az UV-sugárzás erősödése károsíthatja a növények génállományát, így felborul az ökoszisztéma egyensúlya.

Inverter technológia:

Az inverter-szabályozású készülék teljesítménye tág határok között fokozatmentesen szabályozható. Ezt a szabályozást a készülék a hűtési igénynek megfelelően automatikusan végzi, a kompresszor fordulatszámának változtatásával. Az Inverter előnyei a fix fordulatszámú berendezéssel szemben: energiatakarékos (akár 30-40% megtakarítás) kisebb hőmérséklet ingadozás (precíz) gyorsabban éri el a kívánt hőmérsékletet halkabb működés alacsony indítási áramigény

Hidrofil bevonatos alumínium lamellázat (Zafír blue bevonat):

Beltéri egységen: a bevonat eredményeként a lamellákon nem gyűlnek össze a légáramlást akadályozó vízcseppek, a keletkező kondenzvíz szabadon lefolyik. Beltéri egységünk ezért hamarabb megszárad, a lamellákon nincs nedvesség, nem tapadnak meg a szennyeződések, nem alakul ki állott levegő hatása, és egyben, nő a hűtés hatékonysága. Kültéri egységen: az új bevonatnak köszönhetően a kondenzátorok élettartama jelentősen megnövekedik, a bevonat véd az eső és egyéb külső, korróziós hatásokkal szemben. Hőszivattyús üzemben pedig lerövidülhet a leolvasztási idő.

Meleg indítás (fűtő üzemmódban)

Fűtési üzemmódban a beltéri ventilátor csak a hőcserélő felmelegedése után indul el, elkerülve ezzel a hideg léghuzat kialakulását. Kétirányú automatikus légbe fúvásTélen a meleg levegőt automatikusan lefelé irányítja, nyáron a hideg levegőt a mennyezet felé tereli. 

Időzítő funkció

A készülék ki-, ill. bekapcsolási ideje programozható.

Téliesítő szett

Beépítésével a berendezés -15°C külső hőmérséklet mellett is használható hűtésre. (Csak szakszerviz döntése alapján építhető be a készülék beépítési körülményeinek figyelembevételével!)

Automata üzemmód 

A berendezés (hűtő-fűtő típusnál) automatikusan választja meg a működési üzemmódot (hűtés, fűtés) az induláskori hőmérsékletnek megfelelően, és automatikusan állítja be a ventilátor sebességet. Induláskor - amikor nagy a különbség a kívánt és a szobahőmérséklet között - maximális fokozaton indul a ventilátor, majd közelítve a kívánt hőfokhoz a ventilátor sebessége fokozatosan csökken.

Automatikus újraindulás

Áramkimaradás után az oldalfali készülékek automatikusan újraindulnak a korábbi beállításoknak megfelelően. Van olyan készülék ahol az újrakapcsolás ki is iktatható (programozható). 


 
Klímaberendezések besorolása

Alsó kategóriás klíma berendezések: 
Az olcsó készülékgyártók, forgalmazók, külső burkolatán levő márka jelzés néha megtévesztheti a vásárlót,ki kell ábrándítanunk mindenkit ezek a „no name” klímaberendezések mind egytől egyik ugyan onnan a gyártó sorol, futnak le. Egy helyen készül: Kínában. Kínai gyenge minőségű klímaberendezések különböző matricákkal ellátva kerülnek forgalomba, általában nagyobb multi vagy bevásárló áruházakban található.

Előnye: 
Természetesen az olcsó ára.
Gyenge anyagminőség.
Gyorsan, egyszerűen a kosárba tehető.
Elavult hűtő – fűtő klíma technika.
Szinte bárhol országszerte megvásárolható.
Rövid élettartalom.
​Hátránya:
Bizonytalan szerviz és anyagellátás.

Közép kategóriás klíma berendezések: 
A közép kategóriás klímaberendezések megtalálhatóak az összes világmárka között, itt már nem csak a külső burkolaton elhelyezet márka név és matrica, amiben megkülönböztetjük az alsó kategóriás „no name” klímaberendezésektől, hanem a belső tartalom is párosul a modern technikai megoldásokkal.

Előnye:
Biztosított anyag és szerviz háttér.
Magasabb ár fekvés.
Országos vezérképviseletek.
Ez értelem szerűen az alkatrészre is igaz.
Valós műszaki adatok (energia és zaj szint).
Hátránya:
Létezik még precízebb klíma berendezés.
Modern technológiaforma tervezés.
Létezik még modernebb technika.

Felső kategóriás klíma berendezések:
Elérkeztünk az úgy nevezet csúcs kategóriás klímaberendezésekhez, amelyek nyilván a prémium kategóriát képviselik minden téren. A márkanév megfizetésén túl nagyon fontos technikai és műszaki szempontokat is figyelembe vehetünk, de nem elhanyagolható az akar, 3 vagy 5 esetleg 10 éves gyári garancia sem, érdemes a különböző újításokat, pl: szűrő rendszerek kialakítását is mindig nyomon követni.

Előnye:
Nem létezik precízebb hűtő - fűtő klíma. 
Nem létezik modernebb technika.
 Kiváló anyagminőség és összeszerelés.
 Nagyon alacsony fogyasztás és zajszint.
 Minőségi szerviz háttér és anyagellátás.
 Kiterjesztet garancia akár 10-év.
Hátránya:
Nagyon magas ár! 

Videótár

A légkondicionálók okos használata

Midea Klímaberendezések 

TCL Klímaberendezések 

GREE Klímaberendezések 

Hajdu ....megújuló energiával

Ariston Lydos Hibrid Vizemelegító

Ariston ONE

Ariston Velis elektromos vízmelegítő


Bojler Szerviz

Hajdu - Ariston - Haier 
Elektromos vízmelegítők
Hivatalos szerviz partnere 

Gyártók,Brands
Hírek
Amit a Wifis klímáról tudni érdemes

A wifi-s klímaberendezéseket bárhonnan tudjuk vezérelni. Ez sok esetben nagyon jól jön.

új hűtőközeg R32

új hűtőközeg R32. Az R-410A Hűtőközeg 2025-től kezdődően ennek a hűtőközegeknek a használata is tilos lesz

Milyen klímát vegyek?

Melyik klímát válasszam a klímatípusok közül? A jó választáshoz érdemes mindegyik típust röviden megismerni.

Klíma karbantartás fontossága

A lakosság egy része nem is törődik vele és ezzel komoly veszélyeknek teszik ki magukat és családjukat is.  A garancia vesztésről már ne is beszéljünk

Klímával fűteni? Igen!

A 70/2009 (XII.4) KHEM rendelet "H" tarifa 

Kövessen minket

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on is!
Lépjetek a Műszakiworld Online Webáruház Facebook oldalára,
és az egérrel menjetek a Like/Tetszik gomb fölé és klikkeljetek!

 

 

FIZETÉSI PONT PARTNER

Áruházunk átvevő pontján már bankkártyával is fizethet:
Áruházunkban az alábbi kártya típusokkal fizethet: 
Maestro és MasterCard