Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Milyen klímát vegyek?

Milyen klímát vegyek?

Melyik klímát válasszam a klímatípusok közül? A jó választáshoz érdemes mindegyik típust röviden megismerni.

Melyik klímát válasszam a klímatípusok közül? 

A klímáknak a többféle kialakítása létezik, így sokféle speciális igényt is ki tudnak elégíteni. A klímaberendezések külső és belső tulajdonsága, valamint az ára is befolyásolja a döntésünket. Jelenleg a klímaberendezések kínálatában már az összes forgalmazott klímaberendezés inverteres. El kell döntenünk, hogy szeretnénk-e fűtésre is használni? van-e igényünk wifi funkcióra? fontos-e a vírus és gombavédelem? az energiahatékonyság? és a feltöltött hűtőközeg típusa ( R22 - R407C - R410A - R32). A sok szakkifejezés között eligazodni nehéz, ezért igyekszünk most oldalunkon erről megfelelő tájékoztatást nyújtani, de természetesen  e-mailben, telefonon is állunk  a jó választáshoz.

Mi az a split klíma?  

Annak ellenére, hogy a split klíma kifejezéssel gyakran találkoznak azok, akik klímaberendezést szeretnének vásárolni, a fogalom jelentése mégis kevéssé ismert. Az angol „split” szó jelentése osztott, ami annyit takar, hogy a klíma két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből áll, amelyet rézcső köt össze. A két egységet érdemes minél közelebb elhelyezni egymáshoz, így nagyobb hatékonysággal működik a készülék. Az otthonokban az oldalfali split klímák a legelterjedtebbek.

Inverteres vagy On/Off-os klíma?

Hazánkban az On/Off rendszerű klímaberendezések forgalmazása 2016-ban teljesen megszűnt. Az inverteres rendszerű légkondicionálók sokkal kevesebb áramot fogyasztanak és csendesebbek. Előnyeik: - Pontosabb hőmérséklet beállítás. Nincs ki-be kapcsolgatás, így hőingadozás sem. - Csendesebb működésük van, hiszen a kültéri ritkán jár maximális fordulatszámon. - Fűtésre is optimalizáltak.

Első körben el kell döntenünk, hogy mekkora helyiséget szeretnénk hűteni. Ha lehetőségünk van több helyiséget összeszellőztetnünk, akkor érdemesebb nagyobb teljesítményű légkondicionálót választanunk. A helyiség szélessége és hossza mellett fontos a belmagasság is, de ha 10 m2-re 1 kW-ot számolunk, nagyot nem tévedhetünk.

Milyen teljesítményű klímát vegyek?

Normál belmagasság mellett a következőket ajánljuk:
2,6 kW-os klímaberendezés: 20-25 m2 között
3,5 kW-os klímaberendezés: 25-35 m2 között.
5,2 kW-os klímaberendezés: 30-55 m2 között.
6,5 kW-os klímaberendezés: 50-70 m2 között.
7,2 kW-os klímaberendezés: 65-90 m2 között.

 

 

Egy vagy Több helyiséget szeretnék hűteni, mik a lehetőségek?

Mono split klímaberendezés
Amennyiben lehetőség van több kültéri egység felhelyezésére, inkább a mono split rendszert javasoljuk, mivel alacsonyabb költséggel jár a kivitelezése. Ebben az esetben egy kültéri egységgel egy beltéri egység párosítható

Multi split klímaberendezés: Előnye, hogy egy kültéri egységhez több beltéri egység párosítható, így helyet takaríthatunk meg. (Akár 2-5 beltéri egység csatlakoztatható rá). A beltéri egységek külön szabályozhatóak, és különböző teljesítményűek lehetnek.

A split klímák felszereltségéről részletesebben:

Igénytől függően már rengeteg típust találhatunk. Energiahatékonyságuk alapján A, A+, A++ és A+++ típusokat különböztetünk meg, melyek különbsége folyamatos használat mellett, 4-5 éven belül térül meg.  A legújabb típusoknál már elmaradhatatlan egy kijelző, amely a hőmérsékletet mutatja. Akár egy autóban, itt is tudjuk a ventilátor sebességét szabályozni. A beltéri egység külső burkolata alap esetben fehér, de akár szürke, vagy tükrös kivitelt is választhatunk. Bizonyos típusok különböző plusz szűrőkkel vannak felszerelve, amelyek kiszűrik a káros baktériumokat a levegőből, így segítenek egészségünk megőrzésében. Természetesen évente egyszer érdemes a klímaberendezésünket tisztíttatni, karbantartatni. A legmodernebb típusok közé tartozik a smart funkciós, wifi-s klíma, amelyeknél egy applikáció segítségével már távolról is tudjuk kezelni klímaberendezésünket, hogy mire hazaérünk megfelelő hőmérséklet legyen. Az inverteres klímaberendezések típustól eltérően képesek minimum 0 °C-ig, de akár -30°C-ig fűteni is!

 Amit a mobilklímáról tudni érdemes…

Mobilklímának azokat a klímaberendezéseket nevezzük, amelyhez nem szükséges beszerelés és kedvünk szerint tehetjük egyik helyről a másikra. A szoba melegét egy gégecsövön keresztül tudjuk kijuttatni a kültérre, így a csövet szükséges egy ablakon, vagy szellőzőn keresztül kivezetni. A mobilklíma előnye csupán annyi, hogy azonnal üzembe helyezhető és inkább szükségmegoldás. Hátránya viszont annál több van. Az egycsöves megoldás miatt, a kiszívott levegőt azonnal pótolja a kivezetés mellett visszaáramló forró levegő, ezáltal nem tud megfelelő hatásfokon dolgozni, így a kívánt hőmérsékletet sem biztos, hogy elérjük. Ezenkívül rendkívül zajos, így lakossági használatra nem igazán ajánljuk. Helyette érdemesebb egy mono split klíma beszerelését átgondolni.

Ablak klímaberendezések .....

Az ablakklíma a klímaberendezéseknek azon fajtája, ahol (a split klímákkal ellentétben) egy készülékben található meg minden hűtőköri elem. Előnye az egyszerű szerelhetőség: Egy a készülék méreteihez igazodó nyílást kell vágni az ablakban, vagy falban, ahová behelyezve és rögzítve a készüléket, azonnal használható. Hátránya, hogy zajosabb, mint a split rendszerű klímák, ezért olyan helyeken használják, ahol ez nem okoz gondot (műhely, nagyobb üzlethelyiségek stb.) Az ablakklímák is tartalmaznak szűrőket, melyek a keringetett levegőt tisztítják.

Érdemes-e a klímát fűtésre használni? IGEN! 

A klímával fűtés nem új dolog. De még máig sem terjedtek el igazán. A mai inverteres technológiával a klímaberendezések gazdaságosan, és rendkívül jó hatásfokkal képesek fűteni. Egyre többen érdeklődnek ez iránt az alternatív megoldás iránt és nagyon jó visszajelzések érkeznek. Magyarországon a gázfűtés a legelterjedtebb. Egy modern klímaberendezés a gázfűtéssel szemben olcsóbb,Télen klímával fűteni olcsóbb, mint gázzal! A 70/2009 (XII.4) KHEM rendelet egy új tarifát hozott létre az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott ügyfelek számára. A rendeletben szereplő tarifa neve „H” tarifa. A tarifa alkalmazását, ügyfelek részéről történő igénylését, 2010. április 16-tól teszi lehetővé a jogszabály. A tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hőellátást biztosító berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. keringető szivattyúk, kompresszorok, automatikák) villamosenergia-fogyasztását egy kedvezőbb árú tarifán lehessen elszámolni a fűtési szezonban azaz 189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról tartalmazza, hogy a fűtési idény az év október hó 15. napja és a következő év április hó 15. napja közötti időszak. A rendelet szerint ez a kedvező ár a mindenkori „B tarifánál” (vezérelt tarifa, éjszakai áram) nem lehet magasabb.Tehát nem igaz, hogy az elektromos árammal való fűtés milyen drága, ebben az esetben ez egyáltalán nem igaz. "H” árszabás mellet 18,27 Ft/kWh-ba kerül a fűtésünk, ha légkondicionálót használunk! Ez csak egy kis utána járást igényel az áramszolgáltatónál és ezzel még tovább csökkenthetjük a fűtés számlát.

Mit jelent SEER/SCOP?

Ezek egy fontos adatai egy klímaberendezésnek. A légkondicionáló berendezések hűtő és fűtő hatékonyságát jelentik. A SEER/SCOP adatok váltják fel a korábbi EER (hűtési hatékonyság) és COP (fűtési hatékonyság) adatokat. Mivel korábban csak egy adott hőmérsékleten mérték a hatékonyságát és határozták meg ezeket az értékeket. Ma a SEER-t és SCOP-ot több hőmérsékleti ponton mérik és az így megkapott értékek pontosabbak.Ha például egy 2 kW-os olajradiátort nézünk akkor az elektromos energia felvétele is 2 kW lesz. Ezzel szemben egy klímaberendezés amely adatainál azt látjuk, hogy SEER/SCOP 5,10/4,00 (ez egy átlagos érték) azt jelenti, hogy 5,1 kW hűtőteljesítményt és 4 kW fűtőteljesítményt tud leadni 1 kW villamosenergia felhasználásával.

Műszakiworld Online Webáruház
Közzétette: Horváth Vince