Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Páraelszívó Kisokos, Hasznos Tippek Tanácsok

Páraelszívó Kisokos, Hasznos Tippek Tanácsok

FONTOS! A páraelszívók biztonságos használata érdekében, felszelés és beüzemelés előtt mindenképpen tájékozódni kell a termék használati utasításból a főzőlap felülete és a páraelszívó legalsó része közötti min.távolságról. A min. távolságot a főzőlap típusa (gáz vagy elektromos) határozza meg. A páraelszívó készülékek elhelyezési magassága általában minimum 65cm-t (gázfőzőlap esetén 75cm) jelent a főzőlap felületétől mérve. A gyártók általában ezeket az értékeket adják meg a termékeik leírásában. A gyakorlatban, a kivitelezés során 75cm-es értékeket szokták figyelembe venni, amely minden típusú háztartási főzőfelület felett alkalmazható. Ezáltal a páraelszívó síkja kb.165 cm-es magasságba kerül. 

Szakszerű üzembehelyezés

Ajánlott a gyári csőcsatlakozás méretével azonos cső használata a kivezetés teljes hosszában általában ajánlott a 150mm-es csőrendszerek használata, de semmiképp nem javasolt 125mm alatti kiegészítők alkalmazása és a kivezetés nagymértékű szűkítése lehetőség szerint használjunk minél rövidebb csővezetéket és ha lehet kerüljük a törések és könyökök használatát.

 Miért is fontos a szakszerű üzembehelyezés?

Mert így biztosítható a páraelszívó megfelelő hatékonysága és a motor hosszabb élettartama is. nem emelkedik a készülék zajszintje elkerülhetjük a páraelszívó szakszerűtlen bekötéséből adódó meghibásodásokat is

PÁRAELSZÍVÓ TARTOZÉKOK

BEKÖTŐ SZETTEK -  SZÉNSZŰRŐK - FÉM ZSÍRSZŰRŐK - LÉGELZÁRÓK ÉS CSŐCSONKOK  - EGYÉB TARTOZÉKOK - BEKÖTÉSHEZ SZÜKSÉGES TARTOZÉKOK

 Páraelszívók típusai

Fali páraelszívók
 
Ezek azok a páraelszívók, amikkel már mindenki találkozott valamilyen formában. Már a nevében is benne van fali, tehát valamilyen falra szerelhető kivitel. Méreteit tekintve, egészen az 50cm-es változattól a 120cm-ig kapható, létezik teljesen egyszerű alap és nagyon modern minimalista forma is. Színeiben is változatos lehet, fehértől az inox kivitelen keresztül, akár a RAL színskála bármely színében pompázhat. Teljesítményük is igen változó, a 350m3/h-tól- 1250m3/h-ig bezárólag nagyon sokféle lehet. Kaphatók külső motoros változatban is. Az alap változatok még papír zsírszűrővel kerülnek forgalomba, a többi modellnél már fém zsírszűrővel vannak ellátva, amit nem kell cserélni, hanem elég tisztítani. Mint minden páraelszívó a fali is használható kivezetéssel vagy belső keringtetéssel/cserélhető szénszűrővel/.

Sarok páraelszívók
 
Mint ahogy a nevük is sejtetni engedi, ezek azok a páraelszívók, amiket valamilyen sarokba lehet szerelni. Ezek a páraelszívók méretüket tekintve: 100x100cm-es méretben léteznek. Léteznek rusztikus és modern formában, illetve ezeket is lehet külső motorral szerelni. Teljesítményük szintén változatos. Megtalálható a 600m3/h és 1100m3/h változat is. Egyediségük miatt áruk az átlag páraelszívók felett helyezkedik el. Szintén fém zsírszűrővel rendelkeznek és használhatók kivezetéssel és belső keringtetéssel/szénszűrővel/ is.

Sziget páraelszívók
 
Ezeket a páraelszívókat egy adott konyhai főzősziget fölé lehet elhelyezni, illetve olyan konyhabútorokba, ahol a normál páraelszívókat valamilyen oknál fogva nem lehet felszerelni./pl. ablak elé lett elhelyezve a főzőlap és csak egy kisebb méretű sziget elszívót lehet úgynevezetten „belógatni” a főzőlap fölé./ Formára is egészen változatosak. Megtalálható ez egészen egyszerű formától a rusztikuson keresztűl a minimál stílusig szinte minden. Ezeknek a páraelszívóknak különösen harmonizálniuk kell a környezetükkel, mivel térben igen látványos helyen vannak elhelyezve. Méretüket tekintve, egészen a 40cm szélességtől a 150cm szélességig többféle méretben léteznek. Teljesítményük szintén széles skálán mozog 600m3/h – 1100m3/h. Ezeket a páraelszívókat is lehet külső motorral szerelni.

Pultba építhető páraelszívók
 

Ezeket a páraelszívókat egy meglévő kürtőbe lehet beépíteni. Rendelkeznek minden olyan tulajdonsággal, amivel egy normál páraelszívónak rendelkeznie kell. Tehát van rajtuk vezérlés, ami lehet tolókapcsolós, mechanikus vagy elektronikus, illetve lehet távvezérlős is. Rendelkeznek világítással, ami normál vagy halogén. Méreteik szerint be lehet őket építeni akár 50cm széles kürtőbe, de akár 90 cm szélesbe is. Általában inox és fehér vagy fekete színben lehet kapni. Teljesítményüket tekintve: 400m3/h – 1000m3/h. Ezeket a páraelszívókat is lehet használni belső keringtetéssel/szénszűrővel/ és kivezetéssel, de akár külső motorral is.

Kürtőbe építhető páraelszívók
 

Ezeket a páraelszívókat egy meglévő kürtőbe lehet beépíteni. Rendelkeznek minden olyan tulajdonsággal, amivel egy normál páraelszívónak rendelkeznie kell. Tehát van rajtuk vezérlés, ami lehet tolókapcsolós, mechanikus vagy elektronikus, illetve lehet távvezérlős is. Rendelkeznek világítással, ami normál vagy halogén. Méreteik szerint be lehet őket építeni akár 50cm széles kürtőbe, de akár 90 cm szélesbe is. Általában inox és fehér vagy fekete színben lehet kapni. Teljesítményüket tekintve: 400m3/h – 1000m3/h. Ezeket a páraelszívókat is lehet használni belső keringtetéssel/szénszűrővel/ és kivezetéssel, de akár külső motorral is.

Szekrénybe építhető/kihúzható páraelszívók

Ez az egyik legkeresettebb páraelszívó típus. Valószínűleg az ára, a helytakarékossága és könnyű beépíthetősége miatt. Ezeket a páraelszívókat egy egyszerű konyhaszekrénybe be lehet építeni. Más néven is szokták őket emlegetni: pl.: teleszkópos, szekrénybe építhető, kihúzós stb. Méreteit tekintve 50,60,70 és 90cm szélességben kapható, míg magasságuk általában 13-20cm között változik, mivel a bennük lévő motor vagy motorok fektetve vannak elhelyezve. Vezérlésük általában mechanikus, világítások normál égős. Használhatók belső keringtetéssel/szénszűrővel/ és szabad kivezetéssel is. Kaphatók egy illetve két motoros változatban is. Az egy motoros változatok teljesítménye 300m3/h körül mozog, bár gyártanak már 600m3/h légszállítással is. A két motoros változatok 500-600m3/h között mozog.

Rusztikus páraelszívók

Ezek a páraelszívók kifejezetten a fa természetes melegségét használják fel, harmonizálva a konyhabútor fa részeivel. Méreteit tekintve inkább 60, 90 és 120cm-es változatban kaphatók, de léteznek sziget, sarok és külső motoros változatban is. Kívitelüket különböző formák jellemzik. Néhány gyártó törekszik arra is, hogy a páraelszívónak a fa részeit natúr színben készítsék el, így később ezek a felületek festhetők és pácolhatók lesznek. Maga a kürtő része általában fémből készül, amit festenek. A kürtő készülhet fából is, de ezt a megoldást a gyártók ritkán használják. Illetve ezeket az anyagokat kombinálhatják öntöttvas szegélyekkel és a kürtőre festett dekor mintákkal, amik egyedi megjelenést kölcsönöznek a készülékeknek.

Menyezetbe építhető páraelszívók

Ezek a páraelszívók a mennyezetbe építhetők. Olyan egybenyitott terekbe javasolják, ahol a konyha a nappalival egy légtérben található és a modern minimalista stílus a meghatározó. Teljesen beépíthető a mennyezetbe, ezáltal tökéletesen illeszkedik a környezetébe. Ezeket a páraelszívókat nagy teljesítményű motorokkal látják el, így megfelelő légszállítást biztosítanak, ezáltal a főzést követően is kellemes és friss marad a konyhában. Ezek a páraelszívók is kaphatók külső motoros változatban is. Többféle méretben kapható.

Külső motoros páraelszívók
 
Ezeknél a páraelszívóknál maga a motor nem a páraelszívóban kap helyet, hanem egy külső egységben. Magát a külső motort el lehet helyezni a padlástérben, tetőtérben, falon kívül vagy magán a tetőn. Mindegyik elhelyezésnek megvan a maga külső egysége. Minden esetben magában a páraelszívóban található a vezérlés és a világítás, ezt a vezérlést kötik össze a külső motor vezérlésével. A külső motorok teljesítménye: alapban 1000m3/h, de léteznek már 2000m3/h légszállítással is. A külső motoros páraelszívók nagy előnye a zajcsökkenés, mivel a motor egy külső egységben kap helyet, így a páraelszívó kürtőnél csak a levegő áramlását lehet hallani, magát a motorhangot nem. Ha a  kivezetést speciális zajszigetelt légtechnikai csővel oldják meg, akkor ezt a zajszintet tovább lehet csökkenteni, így a páraelszívónak a zajszintje minimális lesz.