Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A Klíma vásárlás előtt, kell már papír a szerelőtől!

A Klíma vásárlás előtt, kell már papír a szerelőtől!

14/2015. kormányrendelet és  41/2015. NFM rendelet

A Klíma vásárlás előtt kell már papír a szerelőtől!

 

Törvényi változások
Klímavásárlás előtt nem szükséges a telepítést végző vállalkozás által kitöltött telepítési tanúsítvány. A telepíttetőnek elegendő arról nyilatkoznia, hogy a jövőben képesített vállalkozással telepítteti majd a megvásárolni kívánt készüléket. Kormányrendelet módosítása 14/2015. (II. 10.) 2019. március 15. napján lép hatályba.


Az új szabályok már a klímaberendezés megvásárlását is előzetes feltételekhez kötik. A kereskedő csak akkor adhatja el a klímaberendezést, ha a leendő felhasználó bemutatja a beszerelést végző vállalkozó előzetes nyilatkozatát. Eredeti, cégjegyzésszerűen kiállított tanúsítványt kell bemutatni, amely hitelesen igazolja, hogy a tanúsítványt kiállító képesített vállalkozás vállal felelősséget a berendezések telepítésére. A tanúsítványt a leendő felhasználó is köteles aláírni.

Ezt a tanúsítványt a telepítést végző vállalkozás készíti el. A nyilatkozat kiállításakor a vállalkozónak a vásárlás adatait regisztrálnia is kell az adatbázisban a következő adatokat:
· a telepítés helyszíne (helységnév és irányítószám)
· járművek esetén alvázszám
· a tanúsítványt kiállító képesített vállalkozás megnevezése és székhelye.

Az eladás tényét a forgalmazónak is fel kell jegyeznie. Az adatbázisba fel kell töltenie az értékesített termék vagy berendezés megnevezését, típusszámát, azonosítóját, a berendezésben megtalálható gáz típusát, tömegét kg-ban és széndioxid egyenértékben kifejezve, valamint fajtáját, ipari megnevezését, annak hiányában kémiai nevét.

A harmadik lépésben pedig a telepítést végző vállalkozásnak kell regisztrálnia, hogy a telepítés megtörtént.

A klímagáz adatbázis tehát nem csak a szerelőkről ad majd adatokat, de pontosan regisztrálja az ország összes újonnan eladott klímaberendezését is. Egyedül a tulajdonosok részletes adatai nem kerülnek bele (a pontos címet nem kell rögzíteni, csak a település nevét). Visszamenőleg nem kell adatokat rögzíteni, mindez csak az újonnan eladott készülékekre vonatkozik.

Kapcsolódó jogszabályok:
· 14/2015. kormányrendelet a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről
· 41/2015. NFM rendelet az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységeket végző természetes személyek képzésének, vizsgáztatásának és képesítésének, valamint vállalkozások képesítési rendszerének általános szabályairól, valamint a képzési, képesítési és vizsgáztatási díj mértéke és megfizetésének részletes szabályairól.