Klíma karbantartás fontossága

Klíma karbantartás fontossága

A lakosság egy része nem is törődik vele és ezzel komoly veszélyeknek teszik ki magukat és családjukat is.  A garancia vesztésről már ne is beszéljünk

Klíma karbantartás fontossága

A klíma karbantartás és tisztítás több szempontból is nagyon fontos. A klímaberendezések és légkondicionálók a szavatosság ideje alatt, a jótállási jegyen található, gyártó cég által előírt alkalommal és a gyártó cég utasításának megfelelően kell tisztítani, karbantartani! A karbantartás elmaradása esetén a klíma garanciáját és a szerelési garanciát sem tudja érvényesíteni az ügyfél. Ha nem figyelünk oda a karbantartás fontosságára akkor az a klíma meghibásodását is okozhatja. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy a karbantartás elmaradásával egy idő után bűzös szagot áraszt a készülék, hiszen abban nagyon sok baktérium és kórokozó megtapad, melyek ugyanakkor egészségi állapotunkra is rossz hatással vannak.

Egészségügyi okok

A folyamatos páralecsapódás következtében a klímák beltéri egységei nedvesek lesznek, ami kedvez a baktériumok, gombák és vírusok elszaporodásának. Ezek a helyiségben tartózkodók egészsége szempontjából sem bizonyulnak éppen hasznosnak és akár visszatérő, krónikus felső-légúti betegségeket okozhatnak. Rendkívül fontos tehát a klíma karbantartás, melynek köszönhetően elkerülhetjük ezeket az egészségügyi kockázatokat.

Klíma karbantartás a működőképesség szolgálatában

A rendszeres tisztítás azért is nagyon fontos, mert így elejét vehetjük a meghibásodásoknak. A por, a szöszök ugyanis megakadhatnak a lemezeken, melyek így akadályozzák a levegő szabad áramlását. Kétségtelen, hogy a porszűrők sok szennyeződést képesek felfogni, ám a tisztítás hiányában a lerakódott kosz csökkenti a hatékonyságot és többet is fogyasztanak az ilyen szempontból elhanyagolt készülékek. Nem csak a belső egységre érdemes figyelmet fordítani, hanem a kültérire is, ugyanis az utca szennyezett levegőjének hatására a koszolódás itt a beltéri sokszorosa lehet. A nyárfavirág szöszei szinte szőnyegként akadályozzák a levegőáramlást, és ezzel együtt a kültéri egység hűtését.

A klímaberendezések és légkondicionálók Szakszerű karbantartása, ellenőrzése

A klíma karbantartása során a tisztításon túl a klímaberendezés ellenőrzését is magában foglalja. A szakember a nyomásértékeket, külső belső hőmérsékletet éppen úgy megvizsgálja, mint azt, hogy a működési paraméterek a normális értékeken belül helyezkednek-e el.  Tehát a Fertőtlenítés, Próbaüzem és a kifújt levegő hőmérsékletet mérése is bele tartozik a karbantartásba. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezek a feladatok a klíma hosszú távú, gond nélküli üzemelése miatt kiemelt jelentőséggel bírnak.

Hogyan történik a tisztítás?

A szakember kikapcsolt állapotban először fertőtleníti a beltéri egységet. Ehhez speciális fertőtlenítő folyadékot használ, melyet spray formában juttat a hőcserélőbe. Ez általában negyedóra alatt fejti ki fertőtlenítő hatását, majd be kell kapcsolni a berendezést, hogy a pára belemossa a fertőtlenítő folyadékot az elvezető csőbe. A porszűrő hálók szintén tisztítást igényelnek, erre a célra langyos szappanos víz bizonyul a legjobb választásnak, majd ha végzett a szakember, akkor szárítás után visszahelyezi azokat az egységbe. Abban az esetben, ha a klímát elhanyagolta tulajdonosa, úgy extrém szennyeződésekkel találkozhatunk. Ilyenkor az egész leszerelése mellett szoktak dönteni a profik, és a teljes szétszerelést választják a minél precízebb takarításhoz. A kültéri egységet rendszerint nagynyomású levegővel szokták kitakarítani.

A klíma karbantartás olyan alapvető feladat, melyre minden ingatlan tulajdonosnak érdemes gondolnia. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy ha rendszeresen odafigyelünk erre, akkor kevesebb gond adódhat a készülékkel. A fogyasztáson szintén meglátszik, milyen gyakran hívunk szakembert a feladat ellátására. Egyes tisztítási lépéseket ugyan magunk is elvégezhetünk a használati utasításban leírtak szerint, de a rendszeres klíma karbantartás mindenképpen profi kezeket követel meg. Természetesen nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ha a garanciális feltételeknek meg szeretnénk felelni, akkor kizárólag szakemberre érdemes bízni a tisztítás lépéseit.

Gyártók,Brands
Hírek
Amit a Wifis klímáról tudni érdemes

A wifi-s klímaberendezéseket bárhonnan tudjuk vezérelni. Ez sok esetben nagyon jól jön.

új hűtőközeg R32

új hűtőközeg R32. Az R-410A Hűtőközeg 2025-től kezdődően ennek a hűtőközegeknek a használata is tilos lesz

Milyen klímát vegyek?

Melyik klímát válasszam a klímatípusok közül? A jó választáshoz érdemes mindegyik típust röviden megismerni.

Klíma karbantartás fontossága

A lakosság egy része nem is törődik vele és ezzel komoly veszélyeknek teszik ki magukat és családjukat is.  A garancia vesztésről már ne is beszéljünk

Klímával fűteni? Igen!

A 70/2009 (XII.4) KHEM rendelet "H" tarifa 

Kövessen minket

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on is!
Lépjetek a Műszakiworld Online Webáruház Facebook oldalára,
és az egérrel menjetek a Like/Tetszik gomb fölé és klikkeljetek!

 

 

FIZETÉSI PONT PARTNER

Áruházunk átvevő pontján már bankkártyával is fizethet:
Áruházunkban az alábbi kártya típusokkal fizethet: 
Maestro és MasterCard